כל אדם המבקש לפתוח עסק (המוגדר כטעון רישוי), חייב לקבל רישיון הן לפתיחת העסק והן לניהולו ותפעולו.
זאת בהתאם לחוק רישוי עסקים תשכ”ח – 1968. החוק מפרט את התנאים הבסיסיים שנדרשים מכל עסק וכן את התנאים הספציפיים שנוגעים לסוגים מוגדרים של עסקים (כמו עסקים בתחום המזון, להם תנאים נוספים).
כאמור רישוי מטבחים ועסקים בכלל מחייב תשומת לב לפרטים רבים, כאן נסביר לכם מהם.

מהי ההגדרה למטבח מקצועי?

מטבח מקצועי הנו מטבח תעשייתי או מוסדי בסדר גודל שונה מן המוכר לנו בחיי היום יום בבית,
שייחודו הגדול הוא ביכולתו ליצור מזון בכמות גדולה ולהזין כמות אנשים רבה.
כמו כן מטבח שכזה בניגוד למטבח ביתי מתוכנן ומוקפד כבר משלב הקמתו.
חוק הרישוי מבהיר היטב כי על מנת לקבל רישיון עסק יש לעמוד בכל תקנות ודרישות החוק לתכנון מטבח מקצועי
ובכל דרישות תהליך רישוי מטבחים ועסקים.

מטבח תעשייתי או מוסדי מאכיל מדי יום מאות אנשים, גם מסעדות ובתי קפה מזינים לקוחות רבים.
עסקי המזון בישראל פורחים בעשור האחרון ומדי שנה נפתחים עוד ועוד מסעדות, מזנונים, חברות קייטרינג, ברים המגישים מזון ועוד.
כל אלו ללא יוצא מן הכלל מחזיקים ברישוי מטבחים ועסקים.

את תכנון המטבח רשאי לבצע כל אדריכל מוסמך,
עם זאת יש לציין כי לא כל אדריכל הנו איש מקצוע בתחום רישוי העסקים ולא פעם שוגים בעלי עסק
ומפקירים את תכנון המטבח בידיו של אדריכל שאינו מוכר בתחום הרישוי, כאשר התוצאות לרוב הן שורה של תיקונים,
שינויים ושיפורים שיש להכניס בהתאם לחוקי הרישוי הנוקשים.

קטגוריות בתכנון מטבחים בעסקי המזון

תקנות לתכנון מטבחים עבור מוסדות ותעשייה – מוסדות, בתי ספר, חברות הייטק ומפעלים המחזיקים במטבח תעשייתי
או מוסדי גדול מחויבים לתקנות מיוחדות בתכנון המטבח הכוללות: תשתית בטיחות גז
חשמל ומים
התקנת מערכות נידוף וקולטי עשן
ניקוז וביוב מים
אזורי עבודה נפרדים לטיפול בחומרי גלם שונים
אזורי אחסון נפרדים
אזורי פריקה וטעינה ועוד.

תקנות לתכנון מטבחים עבור מסעדות ובתי קפה – ישנם אין ספור מסעדות ובתי קפה,
כולם ללא יוצא מן הכלל מחויבים למטבחים בסטנדרטים הגבוהים
ביותר בכפוף לנוהל המידע המקומי של מחלקת הרישוי.

תקנות מטבח לטיפול במוצרי מזון מן החי (מעדניה, קצביה) – מכיוון שמדובר בבשר חי
יש להיצמד להוראות תכנון המטבח הייחודיות לעסקים מסוג זה.
לרוב תידרשנה להם מערכות ניקוז, אוורור וסטריליות מתקדמות ביותר.

תהליך רישוי מטבחים ועסקים מחייב גם הגשת מפת מצב ותכנונית בקנה מידה של 1 ל-100.
מפה זו צריכה לכלול תנוחה וחתך של המטבח, מיקום פתחי האוורור השונים ופרטים נוספים אודותיהם,
תיאור של ציפויי הקירות וגובהם, סימון המערכות הסניטריות ומתקני אחסון האשפה ועוד.
עוד כדאי לדעת שבחלק מהמקרים נדרש גם תרשים תנוחה, וזאת בקנה מידה של 1 ל- 50.

דילוג לתוכן